Op de noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp

In het jongste dorp van het eiland heerst een echt vakantiesfeertje. Toeristen uit de nabijgelegen vakantieparken bezoeken graag de vele restaurantjes en winkeltjes in de Kikkertstraat. Vanaf de dijk aan de rand van De Cocksdorp heeft men een indrukwekkend uitzicht over het werelderfgoed de Waddenzee.

De Cocksdorp is het jongste dorp van Texel. Het dorp ontstond in 1835 bij het haventje, dat zich bevond op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandse Gat. De Cocksdorp heette aanvankelijk Nieuwdorp, maar werd al na een paar maanden vernoemd naar  N.J. de Cock.

Wat later werden nog twee woonkernen gesticht Midden-Eierland en Zuid-Eierland. Tot voor twee jaar had Midden-Eierland een openbare lagere school, die nu gesloten is.

De Cock was een Antwerpse Reder die tijdens de Belgische opstand (1830 – 1839) naar Rotterdam uitgeweken was. Samen met anderen heeft De Cock de ‘Sociëteit van Eigendom van Eierland’ opgericht. Deze combinatie van ondernemende heren kocht in 1835 het kwelderland ten oosten van de Zanddijk tussen het ‘oude land’ van Texel en het eiland Eijerland. Zij legden met behulp van 1500 arbeiders in de korte tijd van twintig weken een elf kilometer lange dijk aan, waardoor het ‘buitenveld’, een gedeeltelijk met zoutminnende planten begroeid wadgebied, tegenwoordig bekend als de Eierlandse polder, bedijkt werd.

De Cocksdorp is het meeste noordelijke dorp van het eiland en is omgeven door natuurgebieden De Schorren, De Volharding, De Slufter, de Eierlandse Duinen en natuurlijk De Roggesloot en het Krimbos. Naast verscheiden locaties in het dorp zelf, kunnen toeristen terecht op één van de vakantieparken, die op steenworp afstand van De Cocksdorp gelegen zijn.

Het dorp telt zes inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, waarvan de vuurtoren Eierland de bekendste is. De Vuurtoren staat op zo’n drie kilometer ten noorden van De Cocksdorp, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op het naburige waddeneiland Vlieland. Daarnaast staan er in het dorp verschillende historische boerderijen, woonhuizen en twee kerken op de lijst van rijksmonumenten.

In de maanden juli en augustus worden er verschillende toeristische activiteiten in De Cocksdorp gehouden en is er de wekelijks ‘Durper markt’ op donderdag.  In het vakantieseizoen kunt u een ritje maken met een authentieke Texelse Paardentram. Tijdens de rit vertelt de koetsier u alles over het ontstaan van De Cocksdorp en omgeving. De Waddenkerk  in De Cocksdorp wordt regelmatig opengesteld voor publiek.

Vlak bij de De Cocksdorp ligt het vliegveld van Texel.Tegenwoordig is het vliegveld het middelpunt van diverse activiteiten met name door de sportvliegtuigen uit binnen- en buitenland, die zorgen voor rondvluchten, parachutisten, zweefvliegtuigen, reclamevluchten.

Naast De Krim ligt sinds 1996 golfbaan De Texelse, één van de weinige echte linksbanen in Nederland. In 2012 werd gestart met de uitbreiding van 9 naar 18 holes.

De vuurtoren van De Cocksdorp dateert uit 1864 en staat ongeveer 3km ten noorden van het dorp. Hij reikt tot een hoogte van 45 meter boven zeeniveau en wordt geëxploiteerd door Stichting Texels Museum en is bijna dagelijks te bezichtigen.

Ontdek de geschiedenis ter plaatse in de Kikkertstraat:

 

Ingezonden door Ger Geurts - Amsterdammertje op Cocksdorp

Amsterdammertje

Ingezonden 23 mei 2017 door G.J.Geurts. Het verblijf op De Cocksdorp.
Ik verbleef daar van ongeveer begin 1945 tot juni 1945.

Het doktershuis

Het heeft heel lang geduurd voordat Eierland een eigen huisartsenpraktijk bezat.

Durp en Molen

In 1836 werd de molen bij Molenhoeve – tegenwoordig is die plaats te bepalen bij de Molenbuurt tussen De Waal en Oosterend – afgebroken en het jaar erop naar De Cocksdorp verplaatst.

Rio Grande

De hoeve Rio Grande aan de Postweg tegenover de Hollandseweg is een van de oudste in Eierland.

Sluftervallei

De erven van Th. Reuvers kochten in 1955 een duinterrein van 30 hectare, waarna het eerste grote bungalow- en kampeerterrein bij De Cocksdorp ontstond. Zijn zoon M. J Reuvers en zijn vrouw werden kampbeheerder.

Polderhoeve Zeeland

Ter voorbereiding van de verkaveling van de polder Eierland gingen rond 1835 initiatiefnemer Nicolas Joseph De Cock en de Groninger...

Hoeve Rotterdam

De familie Leber bezat hoeve Antwerpen, waar nu camping De Driehoek zich bevindt, toen in 1912 Gerardus Regnerusz Leber een Texelse vrouw had gevonden.

RK Kerk

In de periode dat Eierland werd aangelegd, rond 1835, had de RK kerkgemeenschap in De Cocksdorp en in de polder 70 leden. Dat jaar gaf de regering toestemming tot de bouw van een RK kerk.

De Cocksdorp en Eierland – een rijke historie

Bijzondere verhalen voor u verzameld:

  • Het Ouwe Slot
  • Eijerland
  • Ingezonden door Ger Geurts - Amsterdammertje op Cocksdorp
    Amsterdammertje
  • Sebastopol
  • De Waddenkerk
  • Het doktershuis
  • Polderhoeve Zeeland
  • Rio Grande
Share This