Amsterdammertje

Ingezonden 23 mei 2017 door G.J.Geurts. Het verblijf op De Cocksdorp.
Ik verbleef daar van ongeveer begin 1945 tot juni 1945.

Durp en Molen

In 1836 werd de molen bij Molenhoeve – tegenwoordig is die plaats te bepalen bij de Molenbuurt tussen De Waal en Oosterend – afgebroken en het jaar erop naar De Cocksdorp verplaatst.

Rio Grande

De hoeve Rio Grande aan de Postweg tegenover de Hollandseweg is een van de oudste in Eierland.

Sluftervallei

De erven van Th. Reuvers kochten in 1955 een duinterrein van 30 hectare, waarna het eerste grote bungalow- en kampeerterrein bij De Cocksdorp ontstond. Zijn zoon M. J Reuvers en zijn vrouw werden kampbeheerder.

Polderhoeve Zeeland

Ter voorbereiding van de verkaveling van de polder Eierland gingen rond 1835 initiatiefnemer Nicolas Joseph De Cock en de Groninger herenboer Geert Reijnders naar Zeeland om te kijken hoe daar de landverkaveling werd toegepast. Met hun inzichten werd Hoeve Zeeland...

Hoeve Rotterdam

De familie Leber bezat hoeve Antwerpen, waar nu camping De Driehoek zich bevindt, toen in 1912 Gerardus Regnerusz Leber een Texelse vrouw had gevonden.

RK Kerk

In de periode dat Eierland werd aangelegd, rond 1835, had de RK kerkgemeenschap in De Cocksdorp en in de polder 70 leden. Dat jaar gaf de regering toestemming tot de bouw van een RK kerk.

De Waddenkerk

Bij de inschrijving voor de bouw van de Nederlandsch Hervormde Kerk voor het dorp in de polder Eierland kreeg de plaatselijke timmerman van der Kloot in september 1839 de opdracht.

School

De eerste steenlegging door C. S. Kievit voor de openbare lagere school in Midden-Eierland vond plaats op 21 juli 1877 en werd gebouwd aan de Hoofdweg waar nu hotel De Kievit is.

De Robbenjager

Lang werden de zeehonden in de Waddenzee bejaagd omdat ze als concurrent van de visser werden gezien. In de jaren dertig betaalde de overheid zelfs vier gulden premie per linker poot . Er is sinds die tijd veel veranderd. Vanaf het strand kun je 200 meter verderop...

Poldergarage Dros

Al vanaf 1963 is garage Dros in de polder Midden-Eierland een begrip, maar het bedrijf was in 1910 nog een zuivelfabriek.

Het Ouwe Slot

Sommige huizen dragen sinds mensenheugenis een naam waarvan geen duidelijke herkomst gegeven kan worden, ‘het Ouwe Slot’ is er zo één.

Sebastopol

Duinboerderij Sebastopol dankt haar naam aan de stad met dezelfde naam in De Krim. De plaats Sebastopol viel in 1855 tijdens de Krimoorlog in Rusland. In de kop van de Eierlandse polder komen meerdere namen voor die verband houden met dat deel van Europa.

Postweg

Amsterdamse koopluyden kregen in 1668 toestemming voor een postdienst met paarden en sloepen naar schepen op de redes van Vlieland en Texel. De port was zes stuivers per brief.

Eijerland

Eijerland was ooit de zuidpunt van Vlieland, door het Anegat van Texel gescheiden ongeveer waar nu De Slufter is. In de 13e eeuw groeven stormvloeden het Eierlandse gat.

Molenbos

Het graan dat de Eierlandse boeren produceerden moest elders worden gemalen. Gelukkig konden ze een onrendabele molen uit De Waal overnemen.

Vuurtoren

Notaris J. L. Kikkert: de enige Texelaar die bij de stichting van Eierland aandelen kocht. Begaan met schipbreukelingen streed hij volhardend voor een vuurtoren.

Stengweg

Wie over de Stengweg rijdt zal zelden aan een ezelshoofd denken. Met een steng kon je de mast van een schip verlengen.

Roggesloot

‘Sloot’ klinkt wat te polderig voor de ruige kreek, die Eierland scheidde van Vlieland. Vissers ‘finge’ er roggen.

De Eendracht

Polder De Eendracht, ten oosten van Eierland, werd bedijkt in 1846. De naam duidt op de voorbeeldige samenwerking tussen de stichters.

Zanddijk

Stormvloeden braken rond 1600 regelmatig door de Oosterendse dijken en bedreigden de kust van Friesland. Dijkgraaf C. van Neck pleitte in 1629 voor een dijk om ‘den grooten overval van het waater te beletten’.

Tot de 13e eeuw vormde Eierland een deel van Vlieland. Het was toen van Texel gescheiden door het Anegat, dat indertijd ongeveer op de plek lag waar tegenwoordig de Slufter ligt. Aan het eind van de dertiende eeuw ontstond het Eierlandse Gat en raakte Eierland ook gescheiden van Vlieland. Het was daarmee een echt eiland geworden. In de loop van de 16e eeuw slibde het Anegat tussen Texel en Eierland dicht, en ontstond er tussen de twee eilanden een hoge zandbank die alleen nog bij extreem hoge waterstanden onder liep. De naam Eierland duidt erop dat op het vroegere eiland veelvuldig meeuweneieren werden geraapt. Deze eieren gingen massaal naar de Amsterdamse bakkerijen.

De Cocksdorp is het jongste en meest noordelijke dorp van het Nederlandse Waddeneiland Texel. Oorspronkelijk lag het dorp in de kwelder tussen de eilanden Eierland en Texel. De kwelder ontstond nadat in 1610 op de zandbank die twee eilanden met elkaar verbond, een heuse zanddijk werd aangelegd. In 1835 richtte de uit Antwerpen afkomstige Nicolas Joseph de Cock samen met enkele andere heren een NV op die de kwelder tussen Eierland en Texel zou inpolderen voor agrarisch gebruik. In de nieuw aangelegde polder Eierland werd in 1836 een dorp gesticht dat aanvankelijk Nieuwdorp heette, maar dat later naar hem genoemd werd: De Cocksdorp. Achter de nieuwe dijk kwam een logement annex winkel die de naam Het ei van Columbus kreeg. Daarnaast kwam een houten gebouw met twaalf woningen en een schilderswerkplaats. Een ander gebouw werd het ‘Magazijn’ genoemd, dit werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgebroken.

Texel werd vanaf 6 februari 1943 bezet door het 822ste Georgische bataljon vam het Duitse Ostlegion. Het bestond uit 400 Duitsers en 800 vrijwillige Georgiërs. De Georgiërs waren afkomstig uit krijgsgevangenkampen, waar de overlevingskans zeer klein was, en zij hadden zich opgegeven om voor de Duitsers te vechten. Op Texel zaten ze redelijk veilig totdat in april 1945 duidelijk werd dat zij als frontonderdeel zouden worden gebruikt. In de nacht van 4 op 5 april werden bijna alle Duitsers door de Georgiërs vermoord. Tijdens deze Opstand der Georgiërs sneuvelden ook ongeveer 100 Texelaars. Er volgde een soort guerrilla-oorlog die nog na 5 mei doorging. De bevrijding was daar pas op 20 mei 1945.

Op 9 april 1945 vertrok reddingsboot Joan Hodshon met de laatste Engelandvaarders naar zee. De volgende avond rond 9 uur kwamen ze in Engeland aan. Het doel van hun overtocht was hulp te vragen, maar dit werd hun geweigerd om de voedseldroppings niet in gevaar te brengen. Aan boord waren Klaas van der Kooi, Jacob Bakker, Wim de Bloois, Cor Dros, Remmert Hooijberg, Jaap Knol, Marinus Kooger (1902-1987), Jaap Westdorp, vier Georgische militairen en verstekeling Klaas Doornekamp. Op 29 mei waren de Texelaars alweer terug, de reddingsboot bleef langer in Engeland. Hij werd in augustus naar Hoek van Holland gesleept en, nadat hij een nieuwe dieselmotor had gekregen, in 1949 weer in dienst van de KNRM gesteld.

In 1995 werd een plaquette aangebracht op het reddingsboothuis ter herdenking aan deze overtocht. Sinds 2012 staat de Joan Hodshon in een schuur bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg en kan het publiek de reddingsboot bekijken.

Het aantal inwoners van De Cocksdorp groeide langzaam totdat er na de oorlog vakantiewoningen werden gebouwd, onder meer op initiatief van Cor Dros. Het trok toeristen aan en was goed voor de werkgelegenheid. Na De Koog is De Cocksdorp nu de meest bezochte toeristenplaats op Texel.

De grootste camping in het dorp is ‘De Krim’, het grootste vakantiepark van Texel en van alle waddeneilanden. Er zijn ook nog Landal-vakantiepark ‘Sluftervallei’ en ‘Hotel Texel’, midden in de natuur gelegen.

  • Het doktershuis
  • Ingezonden door Ger Geurts - Amsterdammertje op Cocksdorp
    Amsterdammertje
  • School
  • Postweg
  • Polderhoeve Zeeland
  • Hoeve Rotterdam
  • Poldergarage Dros
  • Eijerland
Share This